Paneelbouwer Bernard blikt terug op 35 jaar bij Modderkolk

Het verhaal van

Paneelbouwer Bernard blikt terug op 35 jaar bij Modderkolk

Bernard Hendriks is paneelbouwer en werkt inmiddels alweer 35 jaar bij Modderkolk. Hij begon ooit bij Modderkolk als elektromonteur, maar sinds een jaar of vijventwintig is hij werkzaam in de panelenbouw. Eerst in het oude pand, maar sinds 2023 in de ruim opgezette, nieuwe panelenbouw in Technoforum. Daar bouwt hij onder andere besturingskasten, bedieningspanelen en hoofdverdelers voor opdrachtgevers in de sector industrie. Ook begeleid hij monteurs in opleiding, stagiaires en startende collega’s die nog aan het begin van hun loopbaan staan. 

hero-image

De carrière van Bernard begon in de woningbouw, maar al snel kwam hij tot de conclusie dat hij meer uitdaging zocht in zijn werk. Zijn vader wees hem uiteindelijk op Modderkolk, waar hij al snel aan de slag kon. En nog steeds, 35 jaar later, gaat Bernard elke dag met plezier naar zijn werk. Een groot voordeel is dat hij in de buurt woont. Elke middag fietst hij op en neer naar huis om daar te lunchen.

Groot bouwpakket

Vooral de variatie in de technieken, opdrachtgevers en verschillende klantspecifieke kasten, maakt het werk voor Bernard zo leuk. Zo werkte hij onlangs aan een grote hoofdverdeler voor een opdrachtgever die actief is in de energiesector. “Het bouwen van zo’n kast is vergelijkbaar met modelbouw, wat een hobby van me is. In feite start je namelijk met een groot bouwpakket met losse onderdelen en een tekening. Daarbij ga je systematisch te werk. Eerst worden alle componenten uitgepakt en gecontroleerd en van daaruit kun je gaan opbouwen. Het is leuk hoe je met niks begint en uiteindelijk voor de opdrachtgever een mooi eindproduct kunt afleveren.” 

IMG_0652_web (2000px).jpg

Enorme besturingskast

Als Bernard terugblikt op de afgelopen 35 jaar, zijn verschillende momenten hem bijgebleven. Een daarvan is de enorme besturingskast voor een machinebouwer waar hij aan werkte. Deze kast stuurt voor een deel het productieproces van de opdrachtgever aan. “In dit project zat veel variatie in techniek. Alles wat je maar kunt bedenken kwam voorbij, zoals hoofdstroom, stuurstroom, PLC’s en frequentieregelaars. Het waren grote kasten, 14 stuks in totaal. Daarbij stonden er 7 kasten op een rij met de ruggen tegen elkaar, waardoor het een rij van 8,5 meter lang was. Zoiets kom je niet vaak tegen, dus het was mooi om aan zo’n uniek project te werken.” 

Maar ook voor die tijd heeft Bernard veel mooie herinneringen aan Modderkolk. “We huurden dan met een paar man een busje en gingen ergens stappen. Dat waren echt leuke tijden. Nu worden er nog steeds veel leuke dingen georganiseerd, zoals de vrijdagmiddagborrel en zomerbarbecue. Gezellig samen met collega’s.” 

Van elkaar leren

Met zijn 35 jaar aan expertise begeleidt Bernard in de panelenbouw ook monteurs in opleiding, stagiaires en startende collega’s die nog aan het begin van hun loopbaan staan. Hij ondersteunt bij het bouwen van de kasten, is vraagbaak en adviseert over technieken en werkzaamheden. Ook onder de collega’s worden ervaringen uitgewisseld en kennis gedeeld. “Omdat de panelen klantspecifiek worden gebouwd en techniek in ontwikkeling blijft, krijg je steeds te maken met nieuwe dingen. Samen kijken we dan hoe we iets op een slimme manier kunnen aanpakken. Iedereen heeft daar ideeën over en wisselt die uit. Zo leren we van elkaar.” 

Advies aan starters

Voor jonge collega’s die net het vakgebied betreden en mensen die overwegen om in de techniek te gaan werken, heeft Bernard advies. “Betreed vooral de wereld van techniek. Er is niks mooiers dan met je handen kunnen werken, iets vanaf niks op te bouwen en uiteindelijk een mooi product af te leveren aan de opdrachtgever. Elektrotechniek is breed, dus zoek daarin vooral je eigen weg. Er zijn zoveel groeikansen en mogelijkheden om je expertise uit te breiden. Maar bovenal: doe wat je leuk vindt en heb plezier. Dan houd je het net als ik lang vol. Ik ben blij dat ik hier ooit terecht ben gekomen en hoop bij Modderkolk de 40 jaar vol te maken.” 

Wil jij net als Bernard een mooie loopbaan opbouwen in de techniek? Bekijk dan onze vacatures of neem contact op met Iris Stevens via 06-57138777 of istevens@modderkolk.nl

Bekijk onze vacatures