Leerling monteur Rik rolde per toeval de techniek in en volgt nu de opleiding tot zelfstandig elektromonteur

Het verhaal van

Leerling monteur Rik rolde per toeval de techniek in en volgt nu de opleiding tot zelfstandig elektromonteur

Monteur in opleiding Rik van Dijk werkt inmiddels alweer twee jaar bij Modderkolk. Hij rolde per toeval de techniek in. Nu volgt Rik één dag per week de opleiding tot zelfstandig elektromonteur aan de Modderkolk Academy en houdt hij zich de andere vier dagen bezig met stedelijk waterbeheer binnen de klantgroep watermanagement.

hero-image

Opleiding tot elektromonteur

In de techniek werken? Daar had Rik eigenlijk nooit over nagedacht. Totdat hij tijdens zijn stage bij Modderkolk – voor zijn opleiding Facilitair Leidinggevende – aan de jas wordt getrokken door zijn stagebegeleider. “Hij zag dat ik wel technisch was aangelegd en stelde voor om de opleiding tot elektromonteur te volgen. Ik had het nog niet eerder overwogen, maar het voelde meteen goed. Ik dacht: het moet zo zijn. Mijn vader was vroeger ook werkzaam in de elektrotechniek.”

Het blijkt een schot in de roos. Het praktijkleren past hem goed. Ook over de sfeer binnen het bedrijf is hij te spreken. “Ik voelde dat ik meteen op mijn plek zat, tijdens mijn stage al. De cultuur binnen Modderkolk is erg fijn. Ondanks de grootte van het bedrijf is iedereen betrokken bij wat de ander doet. Het is echt een familiebedrijf. Ik kom elke dag met veel plezier naar mijn werk.”

Leren in de praktijk

Op maandag volgt Rik theorielessen op de Modderkolk Academy en de rest van de week werkt hij met collega’s aan mooie projecten. Zij leren hem de fijne kneepjes van het vak. Die combinatie past Rik perfect. “Ik ben snel uitgekeken op theorie. Ik wil er snel mee aan de slag gaan en dat kan op de Modderkolk Academy. Op maandagochtend hebben we theorieles en in de middag krijgen we een praktijkopdracht om het direct toe te passen. Verder leer je vooral tijdens je werk. Je bent gewoon in dienst en krijgt tijdens je werkdag opdrachten mee”. 

De lesdagen en persoonlijke begeleiding bevallen Rik goed. “De lessen zijn top. Iedereen is erg gemotiveerd en dat komt het onderwijs ten goede. Je kunt op je eigen tempo leren en je krijgt veel persoonlijke aandacht, want de klas is klein. Heb je extra uitleg nodig, dan kun je de docent een-op-een vragen stellen. Gaat het je juist makkelijk af, dan word je extra uitgedaagd. Verder zijn de lessen erg divers en kun je keuzevakken volgen om je te specialiseren, zoals duurzaamheid. Mijn favoriete vak is eigenlijk het werk zelf. Daar komt alles samen.”

Veel afwisseling

Iedere week is anders. Naast één dag in de schoolbanken is Rik vooral op pad en buiten aan de gang. “Het team stedelijk waterbeheer waarin ik werk richt zich op het onderhouden en renoveren van rioolgemalen voor gemeenten. Gisteren was ik bijvoorbeeld met de storingsmonteur op pad en kregen we een melding binnen van een pomp die lawaai maakte. Aan ons om het probleem te vinden en te verhelpen. Ik heb voor deze kant gekozen vanwege de vrijheid die het met zich meebrengt. De combinatie van elektrotechniek en werktuigbouwkundige zorgt voor een fijne afwisseling en ik vind het heerlijk om in de buitenlucht te werken.”

Betrokken collega’s

Naast leuk werk waar hij energie van krijgt, is ook de werksfeer voor Rik erg belangrijk. Die sfeer bevalt hem goed bij Modderkolk. “Collega’s vragen hoe het gaat en zijn betrokken bij wat je doet. Vanaf dag één word je gezien als een volwaardig medewerker, niet als een student. Ik heb nog nooit gehad dat een collega dacht: moet ik weer iemand meenemen die het vak nog moet leren. Collega’s vinden het juist leuk om hun vakkennis over te dragen. En alles is top geregeld. Spullen krijg je van de zaak. Heb je vieze kleding dan kan het naar de wasserette. Het zijn misschien kleine dingen, maar ik vind ze erg belangrijk.”

Persoonlijke ontwikkeling

Modderkolk biedt veel doorgroeimogelijkheden en dat spreekt Rik aan. “Ik kan nog alle kanten op. Collega’s die hier zes jaar of langer werken, leren nog steeds. Op dit moment heb ik het op de afdeling waar ik nu zit naar mijn zin. Ik werk veel buiten en krijg veel vrijheid. De focus ligt op het afmaken van de opleiding. Over een paar jaar zou ik het erg leuk vinden om zelf een student onder mijn hoede te nemen. Op kantoor ga ik in ieder geval niet zitten! Laat mij maar sleutelen aan de installaties.”

Wil jij net als Rik een mbo-diploma elektrotechniek halen terwijl je ondertussen praktijkervaring opdoet? Dan is de Modderkolk Academy een mooie kans voor jou. Klik op onderstaande button voor meer informatie over dit leer-werktraject of neem contact op met Iris Stevens via 06-57138777 of istevens@modderkolk.nl.

Meer over de bedrijfsschool